in

Osvježeni Citroen C3 Aircross

Zategnuto lice ili nešto više?

Citroen je predstavio redizajnirani C3 Aircross za 2021-u godinu. Novine su redizajnirani prednji kraj, više opcija za personalizaciju i poboljšanje komfora.

Samouvjereniji izraz prednje maske je inspirisan CXperience konceptom iz 2016-te. Dodao bih “samo” inspirisan. Iako svjetlosna grupa formira slovo X kao na konceptu, ne izgleda kao jedna dizajnerska cjelina. Kao da su htjeli iskoristi neiskorištene svjetlosne elemente drugih modela u rasporedu koji liči na spomenuti koncept i razliku prikriti hromiranim detaljima.

Izgled prednjeg kraja C3 Aircross-a svakako nastavlja dizajnerski jezik kojim je Citroen krenuo 2020-te modelima C3 i C4 s dodatkom mišićavih linija.

Druga novina za 2021-u je izbor od 70 kombinacija personalizacije:
7 boja za eksterijer od kojih su 3 nove: kakhi siva,”voltaic” plava i polarna bijela.
4 boje za karoserijske dodatke i detalje
2 boje krova (crna i bijela)

To su i nove 16 i 17 inčne felge sa mogućnošću dizajnerskog prilagođavanja opcijama iz programa personalizacije.

Enterijer nije pretrpio značajne izmjene osim novih sjedišta sa dodatnih 1,5cm spužve na sjedalnom dijelu i pojačanih bočnih stranica te većeg ekrana na centralnoj konzoli sa Android Auto i Apple CarPlay sistemima. Uz doplatu centralna konzola može biti obogaćena i bežičnim punjačem za mobilne uređaje.

Što se pogona tiče, Citroen C3 AirCross se nudi u poznatim benzinskim i dizelskim varijantama; 1.2 litarskim turbo benzinac sa 108 KS i 128 KS, te 1.5 i 1.6 litarskim dizel motorima sa 108 KS odnosno 118 KS. Sve verzije motora mogu biti uparene sa ručnim ili automatskim mjenjačem.

Sigurnost ljudi u novom Citroenu C3 AirCross će biti čuvana sa do 12 sigurnosnih sistema. Tu su između ostalog head-up display u boji, sistem automatskog kočenja u slučaju opasnosti Active Safety Brake, sistem za olakšavanje parkiranja, i visoko pozicionirana zadnja kamera. Osim standardnih kao dodatna oprema tu su i Citroenov Grip Control sa asistencijom vožnji pod nagibom iako automobil nema pogon na sva četiri točka.

Prvi primjerci redizajniranog C3 AirCross-a će se u salonima naći u junu 2021če godine.

What do you think?

2022 Porsche 911 GT3 992

Čistokrvni sportista sa registarskim tablicama